Tehnica fantei laterale este considerată una dintre cele mai mari inovații în domeniul chirurgiei restaurării părului.

Pur și simplu, este o metodă inovatoare pentru a crea site-urile in zona recipienta în care vor fi amplasate grefele transplantate.

Cu tehnica laterală a fantei, este posibilă obținerea unor rezultate extrem de naturale, replicând la perfecțiune unghiul de creștere și direcția părului indigen, minimizând orice țesut cicatricial.

Inventatorul tehnicii fantei laterale este Dr. Jerry Wong, care, în 2011, a primit de la ISHRS prestigiosul premiu Foliculul de Aur pentru contribuția sa extraordinară în domeniul chirurgiei restaurării părului.

Dr.Wong a dezvoltat tehnica fantei laterale pentru a încerca să obțină cele mai naturale rezultate posibile, deoarece este de părere că la vremea respectivă niciun chirurg nu s-a concentrat suficient pe modul în care părul este poziționat în interiorul unei unități foliculare și pe orientarea lor pe scalp.

În opinia Dr. Wong, aceste două elemente au fost subestimate de către chirurgi care, până în acel moment, făceau inciziile paralele cu direcția de creștere a părului (tehnica Sagittal).

Prin urmare, Dr.Wong a decis să schimbe drastic gradul de incizie făcându-l perpendicular pe direcția de creștere a părului. Dr. Wong a observat că prin rotirea acestui unghi de 45 de grade, rezultatele nu numai că erau mai naturale, replicând la perfecțiune direcția părului indigen, dar și că se poate obține o mai bună acoperire a zonelor tratate și că a fost posibil să existe un total controlul unghiului și direcției de ieșire.

Tehnica fantei laterale a fost perfecționată în continuare cu utilizarea tăietorului Hasson, un instrument specific dezvoltat pentru a forja lamele chirurgicale adaptate la măsurile unității foliculare unice.

Tehnica fantei laterale, pe lângă faptul că permite o imitare perfectă a orientării naturale a părului, are, de asemenea, avantajul de a crea mai puține traume în zona destinată datorită utilizării de lame adaptate. Inciziile utilizate sunt mai puțin adânci, cu o lungime între 0,6 și 1,2 mm.

Cu incizii mai puțin profunde, deteriorarea plexului vascular subdermic este redusă. Acest lucru este foarte important în timpul sesiunilor mega STRIP sau FUE.

Cu control total al unghiurilor și direcția care este posibilă cu fanta laterală, permite medicului să trateze zonele care prezintă unghiuri foarte acute, cum ar fi aripioarele laterale sau parietale.

Fanta laterală permite medicului să obțină un efect de acoperire mai bun datorită orientării perpendiculare a inciziilor. Prepararea cu microscopul fiecărei unități foliculare este fundamentală pentru a obține naturalitatea maximă posibilă și pentru a elimina excesul de țesut conjunctiv.

Când scopul chirurgiei este de a obține densitatea maximă posibilă, unitățile foliculare sunt pregătite pentru a permite realizarea unor incizii foarte apropiate unele de altele (densificare maxima). În unele cazuri, foliculii tripli și cvadrupli sunt împărțiți pentru a face incizii foarte apropiate și mai puțin profunde, ceea ce permite un rezultat foarte natural. Odată cu fanta laterală, densitatea este obținută prin realizarea unor incizii foarte strânse și nu prin altoirea unui număr mai mare de fire de păr per unitate foliculară. Cu tehnica fantei laterale, se pot atinge densități cuprinse între 35 și 90 de unități foliculare pe cm2. Prin urmare, tehnica fantei laterale prezintă multe avantaje în comparație cu alte metode implementate pentru a crea site-urile destinatarilor de transplant de par.